• Super Tuesday is extra belangrijk omdat er in 14 Amerikaanse staten plus Amerikaans-Samoa tegelijk voorverkiezingen gehouden worden.
  • Bij de Democraten kan Super Tuesday duidelijk maken wie de meeste kans heeft om het in november op te nemen tegen Donald Trump.
  • De belangrijkste kanshebbers bij de Democraten zijn Bernie Sanders en Joe Biden.
  • De uitslagen van de voorverkiezingen in de staten Californië en Texas zullen cruciaal zijn.

Dinsdag is het Super Tuesday bij de voorverkiezingen van het Amerikaanse presidentschap. Dan moet duidelijk worden wie de beste kans maakt om de Democratische uitdager van president Donald Trump te worden.

Super Tuesday is extra belangrijk omdat er in 14 Amerikaanse staten plus Amerikaans-Samoa tegelijk voorverkiezingen gehouden worden. Er zijn daarmee een hoop gedelegeerden te verdelen die stemmen over wie de genomineerde wordt bij de Republikeinen en Democraten voor het presidentschap.

Wie het op Super Tuesday goed doet, heeft in een klap veel gedelegeerden achter zich. Bij de Republikeinen is al duidelijk dat president Donald Trump voor een tweede termijn gaat. De grote vraag is wie zijn Democratische uitdager wordt.

Hieronder nemen we de belangrijkste dingen door die je moet weten over Super Tuesday.


Hoeveel gedelegeerden heb je bij de Democraten nodig om de nominatie voor het presidentschap te winnen?

De Democratische kandidaat die 1.991 delegatieleden van de partij achter zich krijgt voorafgaand aan de Democratische conventie van 13 juli, kan in het strijdperk treden tegen Donald Trump op 3 november.


Wat is de stand van zaken voorafgaand aan Super Tuesday?

Er zijn in vier staten voorverkiezingen gehouden. Senator Bernie Sanders gaat aan kop met 60 gedelegeerden, gevolgd door Joe Biden die 54 stemmen heeft. Pete Buttigieg had 26 gedelegeerden, maar is uit de race gestapt. Hij steunt nu Biden.

Senator Elizabeth Warren heeft 8 gedelegeerden achter zich. Miljardair Michael Bloomberg mengt zich op Super Tuesday voor het eerst in de strijd.


Hoeveel gedelegeerden zijn er te verdelen op Super Tuesday?

Op dinsdag 3 maart worden er in 14 van de 50 Amerikaanse staten voorverkiezingen gehouden. Daarnaast mogen ook de inwoners van Amerikaans-Samoa hun voorkeur uitspreken en gaat het overzees stemmen voor de Democraten van start.

In totaal worden er op Super Tuesday voor 1.357 delegatieleden gestemd, ongeveer een derde van het totale aantal gedelegeerden.

Staten met meer inwoners hebben meer delegatieleden. Op Super Tuesday stemmen de twee grootste staten, Californië en Texas. Het liefst win je sowieso in Californië en Texas, daar zijn samen 643 kiesmannen te winnen, waarvan 415 in Californië.

Naast de twee grootste staten gaan Democraten in North Carolina, Virginia, Massachusetts, Minnesota, Tennessee, Colorado, Alaska, Oklahoma, Arkansas, Utah, Maine en Vermont naar de stembus.


Wie zijn de grootste kanshebbers bij de Democraten?

De twee belangrijkste kandidaten lijken op dit moment de linkse Bernie Sanders en de meer gematigde Joe Biden. Sanders belooft een radicaal links-progressieve koers te voeren terwijl Biden vicepresident was van de immens populaire Barack Obama.

Sanders staat in de peilingen in Californië, waar dus 415 gedelegeerden te winnen zijn, ver voor op zijn naaste achtervolgers, Elizabeth Warren en Joe Biden. Hij kan met een gunstige uitslag, als al zijn tegenstanders elk minder dan 15 procent van de stemmen krijgen, alle kiesmannen binnenhalen in de staat, zelfs als hij zelf maar een derde van de stemmen krijgt.

De steun die Biden heeft gekregen van Buttigieg kan hem helpen, aangezien zij dezelfde kiezers proberen aan te spreken. Ook senator Amy Klobuchar, die maandag uit de race stapte, steunt Biden.

Sanders is vooral populair bij jonge kiezers die bijvoorbeeld voorstander zijn van gratis universiteiten en gratis gezondheidszorg. De top van de Democratische Partij ziet de senator uit Vermont als te links en denkt dat hij het daardoor aflegt tegen president Donald Trump bij de presidentsverkiezingen.

Biden en Bloomberg stellen dat zij gematigde Republikeinen die niet tevreden zijn over Trump kunnen overhalen om van partij te veranderen.

Senator Elizabeth Warren doet het vooralsnog niet goed. Er wordt dinsdag in haar thuisstaat Massachusetts gestemd. Een overwinning daar is noodzakelijk voor Warren om nog aan te kunnen haken bij Sanders. Een nederlaag kan het einde van haar campagne betekenen.


Wanneer komen de eerste resultaten binnen?

De eerste stembureaus sluiten om 1 uur 's nachts Nederlandse tijd. Daarna druppelen de eerste resultaten binnen. Als het in Nederland ochtend wordt, is er waarschijnlijk wel een duidelijk beeld van de winnaars en verliezers.


Wat gebeurt er na Super Tuesday?

Na Super Tuesday volgt er nog een reeks van voorverkiezingen die begin juni eindigt.

Belangrijke data zijn dan nog 10 maart, als in zes Amerikaanse staten wordt gestemd, en vooral 17 maart. Dan  zijn er nog stemmen te halen in vier grotere staten: Florida, Illinois, Ohio en Arizona.

Tot slot is er nog 28 april. Op die dag zijn zes staten aan de beurt, waaronder New York waar 274 gedelegeerden te winnen zijn.

De Democratische uitdager van Trump wordt formeel gekozen tijdens een speciale conventie die van 13 tot 16 juli wordt gehouden.


Lees meer: